Styreleders refleksjoner rundt Sør-Afrika og krigen i Ukraina

South African President Cyril Ramaphosa speak during a Russia-Africa Summit in the Black Sea resort of Sochi, Russia, Oct. 23, 2019.

Kilde: voanews.com

Sør-Afrika var blant mange land i Afrika som i en tidlig fase av Russlands angrep på Ukraina valgte å ikke ta tydelig stilling til denne krigen. De valgte blant annet ikke å fordømme krigen i FN. Denne holdning kan trolig best forstås i en større historisk og geopolitisk sammenheng.

Mange sentrale ledende personer i Sør-Afrikas frigjøringsbevegelse fikk i sin tid sin utdannelse i Sovjetunionen. Forbindelsene til Russland har hele tiden vært gode, og ANC (det styrende partiet i Sør-Afrika) har hatt en betydelig fraksjon av kommunistvenner i rekkene.

I dag, som under den kalde krigen, synes det dessuten å finne sted et kappløp mellom USA og Russland om samarbeid med og støtte fra Sør-Afrika og flere andre afrikanske land. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov tok i midten av januar et kort besøk til Sør-Afrika. President Ramaphosa og Lavrov lot seg avbilde med varme klapp på skuldrene. Lavrov liker vel Sør-Afrikas «balanserte tilnærming» til krigen i Ukraina. Han mente dessuten at felles marineøvelser burde finne sted med Russland, Kina og Sør-Afrika som deltagende. Deretter tok Lavrov turen til Eswatini/Swaziland og Eritrea.

Dagen etter kom den amerikanske finansministeren Janet Yellen, rett fra Senegal og Zambia, for å diskutere betydelige private investeringer i Sør-Afrika. Investeringene på 8,5 milliarder dollar skulle settes inn i et viktig program for å omforme den skakk-kjørte energisektoren i landet. Det er tydelig at de globale aktører kjemper om afrikanske lands gunst.

Rolf Olsen, styremedlem Impande