Når vi sier at vi driver datadrevet bistand, mener vi at vi prioriterer aktiviteter som vi kan måle effekten av. Vi vil at midlene vi samler inn skal brukes så effektivt som mulig, slik at utviklingen skjer så raskt og trygt som mulig.

Verktøy for måling i felt

Også teamet vårt i Sør-Afrika bruker verktøy for måling av effekt. Vi har utarbeidet et dataverktøy hvor all data fra felt legges inn. Når teamet får kontakt med en ny uformell, ikke-registrert barnehage, gjør de umiddelbart både observasjoner og informasjonsinnhenting som legges inn i dette systemet;

  • Hvor mange barn er registrert her
  • Hvor mange voksne er frivillige her
  • Har de stabil tilgang til mat
  • Har de tilgang til rent vann og toaletter
  • Har de ressurser som leker, bøker, plakater, tegnesaker og møbler?
  • Hvordan er tilstande på bygget
  • Har de plan eller program for dagen og uka?

Når denne informasjonen blir lagret i systemet, hjelper en algoritme oss med å vurdere hvilke barnehager som trenger hjelpen vår mest akutt.

I filmen under ser dere hvordan dette systemet ser ut, og litt av hvilken type data som lagres.

 

ELOM

Early Learning Outcomes Measure (ELOM) er et sørafrikansk befolkningsbasert barnevurderingsverktøy som bestemmer om barn er utviklingsmessig på rett spor for sin alder og om en barnehages program er effektivt for å forberede barn på skolestart, og identifiserer områder for programmatisk forbedring. Den er utviklet og validert i Sør-Afrika for barn i alderen 4 – 6 år og er for tiden tilgjengelig på ni offisielle sørafrikanske språk. (Kilde: https://innovationedge.org.za/project/elom/)

Flere i Impandes stab er trente brukere av dette verktøyet, og i oktober 2022 fikk jeg være med på en slik måling. Det var barn fra «Little Flower» barnehage i Winnie Madikizela Mandela distriktet som skulle måles denne dagen, en barnehage som selveste president Cyril Ramaphosa besøkte bare noen uker tidligere. Han ble imponert over hvor fin og velholdt barnehagen var, og skrøt veldig av både staben der og Impandes innsats. «Bak fasaden» visste vi at barna var understimulerte, og at de voksne her trenger opplæring i hvordan de bedre kan ruste barna for videre skolegang. Men før vi går i gang med opplæringen, måler vi hva som er utgangspunktet. Og Nozipho, som snakker godt Xhosa, er den som leder an, mens jeg ser barnet litt an før jeg tar bilder og video av dem som har gitt samtykke.

En hjerteskjærende opplevelse

I videoen under vil dere se en femåring som strever veldig med å sette sammen et puslespill bestående av tre biter, med fasiten liggende foran seg. Da han fikk utdelt et puslespill av bare to biter, ble resultatet det samme. Denne testen er én av mange som sammen sier noe om kognitivt nivå, sammen med grovmotoriske og finmotoriske tester. Dette er en gutt som skal begynne på skolen om noen måneder.

ELOM

 

Selvportrett

Når to biter er èn for mange

Nå skal alle de voksne i Little Flower i gang med opplæring drevet av Impande-teamet. Der vil de ta i bruk puslespill, bøker og byggeklosser som de har fått gjennom innsamling i norske barnehager. De vil bruke utstyr ute, lære danser og regler og mye mer. I sum vil jeg omtale dette som en svært forenklet pedagogutdanning. Den vil ruste de voksne for å drive småbarnsutdanning som både motiverer og utvikler barna – og det vil gi barna en rettferdig sjanse i livet gjennom forberedelse til utdanning. Det er jo det Impande jobber for!

Så ser vi frem til å gjøre ELOM testing med barn i Little Flower om et år eller to, og regner da med å se andre resultat enn de vi fant i oktober ❤️