Ubuntu er et Nguni Bantu begrep som brukes både på Zulu og Xhosa. Dette begrepet rommer mye, men oversettes ofte til «jeg er fordi vi er» eller «jeg er på grunn av det vi alle er». I Xhosa har man et mer filosofisk syn på begrepet, og der beskrives det som «troen på et universelt bånd hvor man deler det som knytter alle mennesker sammen.

Goodness

Hva betyr det for godhet?

I Sør-Afrika ser vi mye av Ubuntu i vårt virke. Senest denne uka hadde jeg en samtale med en av de varmeste barnehageansatte jeg noensinne har møtt, med det svært passende navnet, Goodness. Hun hadde fått besøk av sosialdepartementet da hun drev barnehagen sin i et samfunnshus, og alene hadde ansvar for 18 barn. Da ble det selvsagt notert at Lindokuhle barnehage hadde 18 barn i sin omsorg. Idag har hun over 60 barn registrert hos seg, har fått et standard Impandebygg med to klasserom, kjøkken og kontor (takket være Norlandias donasjon). Oppgraderingene har hjulpet henne til å bli godkjent som, og registrert som barnehage under det sørafrikanske utdanningsdepartementet. Glede! Nå får hun støtte for hvert barn, slik at de kan få to måltider hos henne og hennes ansatte hver dag, og hun får lønn, eller stipend som det kalles. Gjett hvor mange barn hun får støtte for?

Du gjettet rett. 18 barn.

Likevel vil stadig flere sende sine barn til Goodness, for der er de trygge, de lærer, de utvikler seg, de får mat og de har mye å leke med. Da jeg spurte om ikke hun kunne si nei til flere barn er det vanskelig for henne å svare. Ubuntu. Hun er ikke noe uten lokalsamfunnet. Vi har alle ansvar for å bære hverandre, og være takknemlige for hverandre. «It takes a village to raise a child».

I samtale med Norlandias fagdirektør reflekterte vi litt rundt hvorvidt vi har Ubuntu i Norge. Vi lander på at vi kanskje hadde mer av det før. Denne uken har jeg lært at også i Sør-Afrika er de redd de er i ferd med å miste Ubuntu-kulturen.

Tidligere ville en sambygding korrigere og veilede et lokalt barn som drev bøll, dank eller annet som ikke var konstruktivt. Nå ville mange latt det være. De ser heller på telefonen. Vil ikke blande seg. Er ikke deres ansvar.

Kvinnedag

Idag, onsdag den 9.august er det den sørafrikanske kvinnedagen. En av mange offentlige fridager. Her, som i så altfor mange andre land, trenger en slik dag å markeres. For kvinnene her lever i real disfavør. Jeg har delt en del tall på dette før, men jeg kan repetere et par. Èn av to sørafrikanske kvinner blir i løpet av livet utsatt for seksualisert vold. Hver tredje time blir en sørafrikansk kvinne drept. I begge tilfeller er det ofte av en partner, en som de en gang stolte på.

Alle kvinnene som kommer inn i Impandes nettverk får tilbud om pedagogisk opplæring og tilgang på «helpdesk» hvor de får hjelp til søknadsskriving og andre byråkratiske prosesser opp mot kommune og stat. De fleste får mat gjennom vårt matprogram om de ikke er inne i et slikt fra før. Mange får installert regnsamlende vanntanker som sikrer trygt drikkevann, vann til matlaging og hygiene for barn og voksne. Noen får pedagogisk utstyr som bøker og leker, nytt barnehagebygg og til og med èn-til-èn opplæring «hjemme» i sin egen barnehage. Over 300 av de barnehagene vi jobber med får nå statlig støtte til lønn og mat. Det betyr at lederen i de barnehagene har fått jobb og økonomisk støtte. Stolthet og anerkjennelse.

Vi elsker de sørafrikanske kvinnene. Vi heier på dem. Vi trenger dem. Idag, skal vi feire dem.

Gratulerer med dagen! Nibe oluhle bomama. Phambili nge mbokodo phambili ❤️💪🏾

Kvinnedag i Sør-Afrika