«Det finnes ikke dårlig vær»

Hver dag får jeg opp inspirerende bilder og poster fra norske barnehager som bruker utemiljøet rundt seg. De lager gryterett på bålpanne, har med seg varm sjokolade i skogen. Barna er ute i ruskevær, vel vitende om at de senere kan få på seg tørre klær inne på avdelingen litt senere. En del norske barnehager har lånetøy til de som har glemt hjemme, eller mangler. Det er ull innerst, flis i midten og vinterdress utenpå. Kanskje trengs til og med regntøy i tillegg. Vi lærer at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», og lever etter det.

Disse barna trenger ikke være redde for at selve barnehagen skal ta skade av kulden, vinden eller nedbøren. Den står seg.

Kraftig nedbør på østkysten av Sør-Afrika

Tholulazi barnehage, Umzimkhulu

Etter nylig kraftig sommer-nedbør og kraftig vind i deler av Eastern Cape og Kwazulu-Natal, har dessverre mange barnehager nå fått betydelig skade. Situasjonen understreker hvor skjør tilgangen på utdanning på landsbygda i Sør-Afrika er, spesielt i barnehager som mangler tilstrekkelige fasiliteter. I Impande Sør-Afrika, har vi et eget team som jobber med infrastruktur – og de jobber nå aktivt på ulike steder i nedslagsområdet vårt. De er dedikert til å bygge og pusse opp barnehager, og gir barn et trygt sted å lære. Nå handler det om reparasjon og vedlikehold, så barna så snart som mulig kan komme tilbake til barnehagen.

Vi driver, som dere vet, i hovedsak med langsiktig og bærekraftig arbeid for utdanning. Men i situasjoner som denne, må vi også drive noe nødhjelp – for nå er behovet akutt. Vi får fortsatt inn rapporter om skade som har skjedd i uværet, og jobber med å få helt oversikt. Og alle som trenger hjelp, skal få det. Men det koster penger.

Om du har anledning til å bidra, slik at disse barna kan få tilbake hverdagen sin, kan du VIPPSE ditt bidrag til 28865, eller overføre til kontonummer 1201 51 98 085

Qiphu barnehage, Ntabankulu

Qiphu innvendig

Masakhane barnehage, Matatiele